ΟΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
Μετά την πτώση των Μυκηνών υπήρξε μια αναστάτωση στον Ελλαδικό χώρο για 3 αιώνες περίπου. Από το 1100 πΧ μέχρι και το 950πΧ ο κόσμος ήταν σε κρίση. Ο πληθυσμός μειώθηκε δραστικά και η οικονομία περιορίστηκε πάλι στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Η κεντρική εξουσία σχεδόν εξαφανίστηκε και η οργάνωση στηρίζεται στην οικογένεια, στο χωριό, την ομάδα. Από τα μέσα του 10 αιώνα άρχισε να παρατηρείται μια πνευματική και τεχνολογική αναγέννηση.
Διαμόρφωση φυλετικών κοινοτήτων:
Κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα άρχισαν να παρατηρούνται μετακινήσεις των φύλων στην Ελλάδα. Κύριος λόγος για αυτές τις μετακινήσεις ήταν ο γεωγραφικός παράγοντας. Γενικά θα λέγαμε ότι γίνεται μια μετακίνηση από τα βόρεια προς τα νότια της Ελλάδας.
Οι Δωριείς, το τελευταίο ελληνικό φύλο που μετακινήθηκε μαζικά, έφυγαν από την Πίνδο που κατοικούσαν και εγκατασταθήκαν στην Πελοπόννησο και σε ένα τμήμα της Στερεάς Ελλάδας. Αργότερα προωθήθηκαν στις Κυκλάδες (Μήλος, Σαντορίνη) και τελικά στην Κρήτη.
Οι Θεσσαλοί που και αυτοί ζούσαν στην περιοχή της Πίνδου εγκαταστάθηκαν στη σημερινή Θεσσαλία, εξαναγκάζοντας τους παλιούς κατοίκους να φύγουν (οι Βοιωτοί πήγαν στη σημερινή Βοιωτία και οι Αιολείς στη Λέσβο, στην Τένεδο και στα βόρεια της Μ Ασίας.)
Τέλος οι Ίωνες από τα βόρεια παράλια της Πελοποννήσου μετακινήθηκαν προς την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες.
Οι νέες κοινότητες είναι φυλετικές και το κράτος που δημιουργείται από την ένωση αυτών είναι φυλετικό. Αρχηγός του κράτους είναι ο βασιλιάς που εκλέγεται από το συμβούλιο των πολεμιστών. Αργότερα ο τίτλος του βασιλιά είναι κληρονομικός. Κύρια δουλειά του βασιλιά είναι η αρχιστρατηγία για αυτό και επιλέγεται ο καλύτερος στρατιώτης.
Πρώτος ελληνικός αποικισμός:
Πού οφείλεται;
- στις μετακινήσεις των φύλων τα προηγούμενα χρόνια
- στη στενότητα του χώρου
- στον οικονομικό μαρασμό
- στην ανασφάλεια που ένιωθαν οι άνθρωποι
Έτσι μεγάλες ομάδες πληθυσμού αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς τα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια της Μ. Ασίας. Αυτό το κύμα μαζικής μετανάστευσης ονομάστηκε πρώτος ελληνικός αποικισμός.
Οι Αιολείς πιεζόμενοι από τους Θεσσαλούς μετακινήθηκαν προς τη Λέσβο και την Τένεδο και μετά έφτιαξαν αποικίες στα βόρεια παράλια της Μ Ασίας, δηλαδή από την Τρωάδα μέχρι τον Κόλπο της Σμύρνης. Η περιοχή ονομάστηκε Αιολίδα.
Οι Ίωνες ξεκινώντας από την Αττική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο εγκαταστάθηκαν στη Χίο, στη Σάμο και στο κεντρικό κομμάτι της Μ Ασίας και η περιοχή ονομάστηκε Ιωνία.
Οι Δωριείς μετά την κάθοδό τους προς την Πελοπόννησο μετακινήθηκαν προς τη Ρόδο, την Κω και το νότιο τμήμα της Μ Ασίας, όπου ιδρύουν τη δωρική εξάπολη.